124 adet ürün listelenmektedir.
Makarna, her evde bulunan ve sofralarda sıklıkla yer alan lezzetlerdendir. Çok sayıda makarna çeşidi ve makarna pişirme yöntemleri vardır. Makarnanın şekli, pişirilme yöntemi ve kullanılan sos çeşitleri; makarnanın lezzetini büyük ölçüde etkiler. Herkes tarafından sevilen özel makarnalar için makarna şekli, tarife uygun olarak tercih edilmelidir.
Makarna; yalnız başına ana yemek olarak tercih edilebileceği gibi et, tavuk ya da balık gibi ana ürünlerin yanında garnitür olarak da tercih edilebilir. Makarnalar, farklı sebzelerle bir araya getirilerek farklı tatlar oluşturabilir. Her yaştan insanın sevdiği makarna çeşitleri, çorba içinde de tercih edilerek çorbanın tok tutma oranı arttırılabilir.
Her kültüre ait farklı makarna pişirme yöntemi bulunur. Gelişen teknoloji ile farklı makarna pişirme yöntemleri, tüm dünyaya yayılmaya başlamıştır. Makarna çeşitleri arasında penne, burgu, lazanya, boncuk ve düdük gibi çok sayıda çeşit vardır. Makarnaların yapımında kullanılan ana malzemeler, benzer olsa dahi şekilleri ve pişirilme yöntemleri tatlarında büyük değişiklikler yaşanmasını sağlar.
Erişte makarna, sıklıkla çorbaların içerisine lezzet vermek için kullanılır. Hafif bir lezzete sahiptir. Tek olarak tüketimi yoğurtlu ve peynirli olarak tercih edilebilir. Boncuk makarna ise minik bir forma sahip olmasından dolayı çok çeşitli lezzetlerle birlikte tüketilebilir. Soğuk meze yada salata formunda dönüştürülerek ana yemeklerin yanına iyi bir alternatif olabilir. Makarna salatası, gün içinde iyi bir ara öğün alternatifidir. Özel günlerde yakınlara ikram edilebilir. Makarna salatası, erişte ve boncuk formuna sahip makarnalarla yapılabilir.
Makarna türleri, pişme süreleri farklılık göstermelidir. İyi pişmiş bir makarna için belirlenen süreleri uyulması iyi olabilir. Makarna haşlanarak, fırınlanarak ya da demlenerek pişirilebilir. Birkaç aşamayla pişirilen soslu makarnalar hazırlanırken makarna, önce yarı haşlanmalıdır. Ardından sosla birlikte ikinci pişirme yapılmalıdır. Bu sayede sosun makarna içine işlenmesine olanak tanınır. Makarnanın lezzetli bir diğer yöntemi ise demleme yöntemidir. İlk olarak sosu hazırlanan makarnalar, sosa ilave edilerek az su ile yavaş yavaş pişirilir. Bu yöntem, yoğun sos seven kişiler tarafından tercih edilebilir. Haşlamasının ardından soslanan makarna çeşitlerinin soslarının içerisine makarna suyundan bir miktar eklenmesi, lezzeti çoğaltan bir unsurdur.
Makarna markaları, farklı ihtiyaçlar için çeşitli makarna çeşitleri üretir. Hızlı pişme süresi bulunan makarnalarının bazılarının içinde çeşitli soslar da bulunabilir. Uzun makarna, pişme sırasında birbirine yapışabilir. Bunu önlemek için makarna suyu içine bir miktar yağ ilave edilmelidir. Kaynayan makarna, pişme sırasında yapışmayı önlemek için birkaç kez karıştırılmalıdır. Çubuk makarna, çocukların sevdiği bir makarna türüdür. Köfte yanında garnitür olarak servis edilebilir.
Makarna tarifleri, her damak tadına uygun olacak şekilde çeşitlendirilebilir. Fakat bu çeşitlendirmede makarna türü, tercih edilen sosa uygun olmalıdır. Makarna fiyatları, makarnanın şekli ve markasına göre değişiklik gösterir.
Penne makarna, kremalı makarna tariflerine oldukça yakışan bir makarna türüdür. Krema ve mantarla lezzetli bir akşam yemeği hâline dönüşebilir. Düdük makarna, genellikle salçalı ya da domates soslu olarak tercih edilir. Lazanya, kıyma ile hazırlanan bir makarna türüdür. Salça, soğan ve kıyma kavrularak hazır hâle getirilir. Ardından uygun ölçülerde beşamel sos hazırlanır. Fırında pişirilen lazanyanın fırın tepsisine hazırlanması gerekir. Lazanya yapraklarının arasına hazırlanan sos dökülür. Sosun üzerine ise beşamel sos ilave edilir. Birkaç kat yapılan bu işlemin ardından en üste kaşar rendelenerek lazanya fırına verilmelidir. Lazanya, davet sofralarında şık bir makarna sunumu olabilir. Yüzük makarna ise yoğurtlu olarak tüketilerek mantıya alternatif olabilir. Yüzük şeklinde olan formuyla yoğurt tüm bölümlerine yeteri kadar ulaşır.